Tiesitkö tämän toksiineista?

Tiesitkö tämän toksiineista?

Homeita kasvaa monissa viljelykasveissa, rehuaineissa ja karkearehuissa sekä kasvukauden aikana että rehujen varastoinnin aikana.  Tietyillä homelajeilla on kyky tuottaa tietyissä olosuhteissa yhdisteitä, joita kutsutaan mykotoksiineiksi / hometoksiineiksi, joilla voi olla erilaisia vaikutuksia eläimen terveyteen ja tuotoskykyyn.

Koska eri homelajit voivat kasvaa samassa rehuaineessa ja homeet voivat tuottaa erilaisia hometoksiineja, havaitaan usein, että rehuaineet ovat saastuneet useammalla kuin yhdellä hometoksiinilla.

Hometoksiineilla voi olla monenlaisia mahdollisia vaikutuksia eläimiin. Koska ne voivat vaikuttaa perustoimintoihin, kuten suolistoterveyteen ja vastustuskykyyn, niiden aiheuttamat oireet voivat vaihdella ja ovat usein piilevä- tai vähäoireisia.

Sikaa pidetään yleensä kaikkein herkimpänä eläinlajina hometoksiineille.  Aikaisemmin lypsylehmien ja muiden nautojen on oletettu olevan vastustuskykyisiä hometoksiinien vaikutuksille pötsin pieneliöstön toiminnan ansiosta.  On kuitenkin selvää, että hometoksiinit vaikuttavat märehtijöihin ja että pötsi ei pysty muuttamaan kaikkia hometoksiineja myrkyttömään muotoon siinä ajassa, jonka rehu viipyy pötsissä.  Jotkut hometoksiinit voivat lisäksi vaikuttaa antibioottien tavoin, joten pötsin kyky hajottaa hometoksiineja on tietyissä tilanteissa rajoitettu.

Tärkeimpiä oireita ovat vähentynyt kuiva-aineen syönti, uneliaisuus, vaihteleva sonnan koostumus ja heikentynyt vastustuskyky (joka lypsylehmillä usein ilmenee kohonneena maidon solulukuna)

Hometoksiinien hallinta edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Tämä käsittää hyvän viljely- ja sadonkorjuutekniikan sekä rehuaineiden ja karkearehujen asianmukaisen varastoinnin. Tästä huolimatta on todennäköistä, että monissa seosrehuissa ja väkirehuissa esiintyy tietty määrä hometoksiineja. Hyvän, testatun ja laajavaikutteisen hometoksiininsitojan lisääminen voi edelleen vähentää eläimen ruoansulatuskanavasta imeytyvien hometoksiinien määrää.

Jos mietitte, onko tilallanne hometoksiiniongelmaa, niin ota yhteyttä Feedexiin. Voimme yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa testata yli 50 eri toksiinia sekä käyttää Mycosorb A+ toksiinisitojaa rehussa.

Lue lisää

Hivenaineet, kuten sinkki, kupari, mangaani ja seleeni ovat välttämättömiä nautakarjan optimaaliselle terveydelle, kasvulle, lisääntymiselle ja vastustuskyvylle. Hivenaineet eli mikromineraalit sisältyvät aineenvaihduntaa sääteleviin entsyymeihin ja hormonien tuotantoon. Tämän lisäksi ne ovat...

Presiis Poro on kehitetty yhteistyössä Ranualaisen Perttu Mikon kanssa. Presiis Poron kehityksessä on ollut päämääränä edullinen ja toimiva rehu talven ruokintaan.

”Rehun kehitys on alkanut jo useampi vuosi sitten, alusta asti rehu on ollut hyvälaatuinen ja toimiva, joten siihen on...

Mitä on Optigen®?

Optigen on Alltechin ei-valkuaistypen (NPN) lähde märehtijöille. Optigen on tekniikka, joka vapauttaa tasaisesti ammoniakkia pötsissä. Tällä tavoin pötsimikrobien typensaanti on tehokkaampaa kuin ruokittaessa kasviperäisillä valkuaislähteillä.

Miten Optigen®...

Teksti Feedexin historiikista, joka kirjoitettiin yrityksen 25-vuotisjuhliin vuonna 2017

Kauan sitten seisoi hylätty tehdas Pohjanmaan lakeuksilla. Se kaikui tyhjänä, kunnes kaksi miestä jakoi vision: Tänne perustamme rehutehtaamme.

Ensimmäiset...

Peltolaituri Oy etsii avoimin mielin uusia ratkaisuja paremman tuotannon saavuttamiseksi. Umpilehmien ruokintaan panostaminen on yksi tärkeimmistä askelista.

Härmän laakeilta pelloilta löytyy Peltolaituri Oy:n kolmen robotin navetta. Ari Peltokankaan osakeyhtiö...

vaikuttaa lehmän tärkeiden viikkojen onnistumiseen

Siirtymäkauden aikana  lehmän hormonitoiminta ja aineenvaihdunta läpikäy suuria muutoksia.  Lehmän energia-aineenvaihdunta joutuu lisämään kierroksia toden teolla  elimistön sopeutuessa tiineydestä ...

JSS Enholms Lantbruk och Feedex ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan ja rehuvalmistajan puolelta se on positiivinen haaste.

JSS Enholms Lantbruk on neljännen polven perheyritys Pedersören kunnassa. Perheeseen kuuluu Alf ja Gun Enholm sekä heidän poikansa...

ENEMMÄN MAITOA - VÄHEMMÄN HÄVIKKIÄ

Pötsitehokkuuden edistäminen

Pötsin optimaalinen toiminta mahdollistaa maksimaalisen kuiva-aineensyönnin ja rehun muuntosuhteen. Oikeiden pötsiolosuhteiden ylläpitäminen varmistaa pötsin potentiaalin vapauttaa ravintoaineita...

Tiesitkö, että...?

…me Feedexillä käytämme rehuteknologiaa, jolla on tieteellisesti tutkittuja vaikutuksia