Peltolaituri Oy – rohkeaa ja innokasta kehitystyötä

Peltolaituri Oy – rohkeaa ja innokasta kehitystyötä

Peltolaituri Oy etsii avoimin mielin uusia ratkaisuja paremman tuotannon saavuttamiseksi. Umpilehmien ruokintaan panostaminen on yksi tärkeimmistä askelista.

Härmän laakeilta pelloilta löytyy Peltolaituri Oy:n kolmen robotin navetta. Ari Peltokankaan osakeyhtiö on ollut toiminnassa uusissa tiloissa jo kolme vuotta. Ari kehittää tilaa innolla ja tällä hetkellä rakenteilla on uusi vasikkala. Hiehot kasvatetaan vanhassa lypsynavetassa. Vasikoiden siirtyessä omaan tilaansa navettaan saadaan paikka 180 lehmälle. Tilalla keskitytään tekemään työt kunnolla ja siitä on todisteena maitotuotos, 12 500 litraa meijeriin lehmää kohti vuodessa.

Korkean tuotoksen ja hyvän eläinterveyden takaa löytyy paljon työtä ja ruokinnan suunnittelua. Ruokinta Peltolaiturin tilalla halutaan tehdä oikeaoppisesti, kuten umpilehmienkin kanssa, jotta saadaan paras mahdollinen lypsylehmä. Umpilehmien tulee saada juuri niille sopivaa rehua ja oikeat kivennäiset, joilla taataan hyvä terveys syntyvälle vasikalle sekä maidontäyteinen alku uudelle lypsykaudelle.

Umpilehmien aperuokinnan toteuttaminen erikseen on kuitenkin usein työlästä, koska annosmäärät ovat pienet. Isolla apevaunulla pientä määrää on vaikea tehdä ja isompi annos puolestaan lämpenee joko ruokintapöydällä tai kasassa. Ari ajatteli, että mitä jos seoksen voisi tehdä suurempana annoksena ja säilöä kuten säilörehun. Ja mitä sitä jäädä miettimään, kun voi kokeillakin!

Ari Peltokangas lähti toteuttamaan ideaansa Peltolaiturin tilalla seuraavasti: Hän sekoitti kahden apevaunun annoksen vastaamaan 3 viikon käyttömäärää ja seoksessa on säilörehua, kuivaa heinää, olkea, vähän viljaa ja rypsiä. Mukaan lisättiin tietysti umpilehmien kivennäinen Teho Pro Umpi sekä umpilehmille suunniteltu täydennysrehu Teho-Umpi Boost. Seokseen lisättiin tämän jälkeen tavallista AIV-happoa ja annos kasattiin betonilaatalle. Poljettiin ja peitettiin kuten rehuaumakin.

Ensimmäisten kokemusten pohjalta säilöntä toimii oikein hyvin, työmäärä on pienempi ja rehun laatu on hyvä. ”Seuraavaksi kokeillaan isompaa annosta”, Ari kertoo. Hän suosittelee kaikkia miettimään, miten asiat tilalla voisi tehdä toisin - ja ei vain miettimään, vaan myös kokeilemaan. Panostus umpilehmiin kannattaa aina!

Feedexin rehuedustaja Raimo Näsi myötäilee. Vaikka ajatellaan, että umpikausi on lyhyt verrattuna lypsykauteen ja että sen aikainen ruokinta ei voi niin paljon vaikuttaa, niin totuus on toinen. Juuri ennen poikimista voidaan vaikuttaa niin syntyvän vasikan terveyteen sekä istukan kautta siirtyvillä ravintoaineilla että ternimaidon laadun parantumisen kautta. Poikiva lehmä hyötyy suuresti siitä, että sen hivenainestatus on mahdollisimman korkea ja se suoriutuu poikimisen aiheuttamasta stressistä mahdollisimman hyvin. Lisäksi oikeanlaisella ruokinnalla voidaan vaikuttaa maitomääriin lypsykautta ajatellen sekä vähennetään aineenvaihduntasairauksien riskiä. Raimo suositteleekin kaikille Teho Pro Umpi -kivennäistä sekä Teho-Umpi Boostia. Olisi myös hyvä aina välillä mennä läpi rutiinit omalla tilalla ja miettiä miten työtä voisi helpottaa sekä samalla saavuttaa parempi tulos.

Syysmyrskyn jälkeen paistaa marraskuun matala aurinko – Tarja ja Ari Peltokangas rakenteilla olevan vasikkalan edessä, taustalla navetta.

Lue lisää

Hivenaineet, kuten sinkki, kupari, mangaani ja seleeni ovat välttämättömiä nautakarjan optimaaliselle terveydelle, kasvulle, lisääntymiselle ja vastustuskyvylle. Hivenaineet eli mikromineraalit sisältyvät aineenvaihduntaa sääteleviin entsyymeihin ja hormonien tuotantoon. Tämän lisäksi ne ovat...

Presiis Poro on kehitetty yhteistyössä Ranualaisen Perttu Mikon kanssa. Presiis Poron kehityksessä on ollut päämääränä edullinen ja toimiva rehu talven ruokintaan.

”Rehun kehitys on alkanut jo useampi vuosi sitten, alusta asti rehu on ollut hyvälaatuinen ja toimiva, joten siihen on...

Mitä on Optigen®?

Optigen on Alltechin ei-valkuaistypen (NPN) lähde märehtijöille. Optigen on tekniikka, joka vapauttaa tasaisesti ammoniakkia pötsissä. Tällä tavoin pötsimikrobien typensaanti on tehokkaampaa kuin ruokittaessa kasviperäisillä valkuaislähteillä.

Miten Optigen®...

Teksti Feedexin historiikista, joka kirjoitettiin yrityksen 25-vuotisjuhliin vuonna 2017

Kauan sitten seisoi hylätty tehdas Pohjanmaan lakeuksilla. Se kaikui tyhjänä, kunnes kaksi miestä jakoi vision: Tänne perustamme rehutehtaamme.

Ensimmäiset...

Homeita kasvaa monissa viljelykasveissa, rehuaineissa ja karkearehuissa sekä kasvukauden aikana että rehujen varastoinnin aikana.  Tietyillä homelajeilla on kyky tuottaa tietyissä olosuhteissa yhdisteitä, joita kutsutaan mykotoksiineiksi / hometoksiineiksi, joilla voi olla erilaisia vaikutuksia...

vaikuttaa lehmän tärkeiden viikkojen onnistumiseen

Siirtymäkauden aikana  lehmän hormonitoiminta ja aineenvaihdunta läpikäy suuria muutoksia.  Lehmän energia-aineenvaihdunta joutuu lisämään kierroksia toden teolla  elimistön sopeutuessa tiineydestä ...

JSS Enholms Lantbruk och Feedex ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan ja rehuvalmistajan puolelta se on positiivinen haaste.

JSS Enholms Lantbruk on neljännen polven perheyritys Pedersören kunnassa. Perheeseen kuuluu Alf ja Gun Enholm sekä heidän poikansa...

ENEMMÄN MAITOA - VÄHEMMÄN HÄVIKKIÄ

Pötsitehokkuuden edistäminen

Pötsin optimaalinen toiminta mahdollistaa maksimaalisen kuiva-aineensyönnin ja rehun muuntosuhteen. Oikeiden pötsiolosuhteiden ylläpitäminen varmistaa pötsin potentiaalin vapauttaa ravintoaineita...

Tiesitkö, että...?

…me Feedexillä käytämme rehuteknologiaa, jolla on tieteellisesti tutkittuja vaikutuksia